De Orgasmefase

Als een effectieve seksuele stimulatie tot laat in de plateaufase wordt voortgezet, kan het punt worden bereikt waarop het lichaam zijn opgehoopte seksuele spanning plotseling ontlaadt in een toppunt van seksuele opwinding. Het orgasme is de kortste fase van de seksuele reactiecyclus. Op een paar seconden tijd zorgen ritmische contracties voor intense fysieke gewaarwordingen, gevolgd oor een snelle ontspanning. Orgasmen variëren niet allen voor één persoon op verschillende momenten , maar ook voor elk individu.

Het orgasme bij de vrouw

- de intensiteit van seksblos soms evenredig met intensiteit van orgasme;
- onwillekeurige samentrekkingen en spasmen van allerlei spiergroepen;
- onwillekeurige contracties van sluitspier;
- versnelling van ademhaling, frequentie kan oplopen tot 40/minuut, hyperventilatie kan maat zijn voor erotoseksuele opwinding;
- hartslagfrequentie variërende van 110 tot meer dan 180 slagen/minuut;
- stijging in systolische :30 tot 80 mmHg en in diastolische bloeddruk: 20 tot 40 mmHg;
- vergroting van pupil als gevolg van verhoogde adrenalineafgifte van sympathisch zenuwstelsel;
- contracties (5-12) van ‘orgasme-platform’, in begin sterkste contracties (3-5) met kortste interval;
- contracties van uterus;
- bij multipara kan uterus 50 % in grootte toenemen (al wordt dit tegengesproken door het onderzoek van Schultz, van Andel, Sabelis en Mooyaart (1999).
Vrouwen beschrijven de gewaarwordingen van een orgasme vaak als een beginnend met een kortstondig zwevend gevoel, snel gevolgd door een intens genotsgevoel, dat meestal begint bij de clitoris en zich snel verspreidt door het bekken. De fysieke sensaties van de genitaliën worden vaak beschreven als warm, elektrisch of tintelend, gewaarwordingen die zich meestal over het gehele lichaam verspreiden. Tenslotte voelen de meeste vrouwen spiercontracties in hun vagina of in het onderste deel van het bekken.

Het orgasme bij de man

- goed ontwikkelde seksblos;
- onwillekeurige samentrekkingen en spasmen van allerlei spiergroepen o.a. contracties van sluitspier en spieren rond basis van de penis;
- ademhalingsfrequentie stijgt;
- hartslagfrequentie stijgt;
- stijging in systolische en diastolische druk;
- vergroting van pupil als gevolg van verhoogde adrenalineafgifte van sympathisch zenuwstelsel;
- emissie: contracties van ampul, prostaat, zaadblazen en epidydimis resulteert in een gevoel van ‘ejaculatie-onvermijdelijkheid’ en start ejaculatieproces;
- expulsie: contracties over gehele lengte van penis-urethra (van gladde spieren rond de urethra), eerst sterkste contracties (3-4) met kortste interval (0.8);
Het zaad komt een paar seconden na de ejaculatie-onvermijdelijkheid te voorschijn. Tijdens de ejaculatie is de hals van de urineblaas stevig gesloten.
Het mannelijk orgasme en ejaculatie zijn niet een hetzelfde proces, al komen die twee bij de meeste mannen gelijktijdig voor. Het orgasme heeft voornamelijk betrekking op de plotselinge ritmische contracties in de streek van het bekken en elders in het lichaam, die de opgekropte spanning ontladen, én de mentale gewaarwordingen die met deze ervaring gepaard gaan. Ejaculatie is het loslaten van het zaad.
De subjectieve ervaring van een orgasme bij mannen begint vrij consequent met het gevoel van een intense warmte of druk, dat overeenkomt met de ejaculatie-onvermijdelijkheid. Het orgasme wordt dan gevoeld als scherpe, intens genotvolle contracties, waarbij de anale sluitspier, het rectum, perineum en genitaliën betrokken zijn, en die door sommige mannen worden beschreven als een ‘pompend’ gevoel. Een andere sensatie, soms wel een warme vochtstroom of een ‘schietende’ gewaarwording genoemd, beschrijft het eigenlijke proces van het zaad dat door de urinebuis gaat.

Terug naar De seksuele respons
Verder naar De herstelfase

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License